Reklama

Sonda

Jak oceniasz obecną sytuację w polskiej kulturze, patrząc na nią jako widz?

Wyniki

Ostatnio zalogowani

aktor, lektor, wokalista
kompozytor, realizator dźwięku, instrumentalista
tancerz
kompozytor, instrumentalista
aktor, tancerz, aranżer
ARTISTAGE! on Facebook

Aktualnie na stronie

Goście: 147
Użytkownicy: 0
Forum ArtiSTagE
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
Odp: Prośba o ocenę piosenek
W dół Ulubione: 0
TEMAT: Odp: Prośba o ocenę piosenek
Abigal (Użytkownik)
Nowy na forum
graphgraph
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Prośba o ocenę piosenek 23/04/2010 08:37  
Od jakiegoś czasu piszę piosenki. Napisałam na razie kilka. Chciałabym usłyszeć wasze opinie. Wcześniej pisałam coś w stylu:
A między Twoimi palcami było jeszcze dużo czasu. I można było dotykać. Tak długo i nie do końca. W niektórych miejscach było naprawdę ładnie. I nie umiałam zapamiętać. A potem szukałam czegoś jeszcze. Takiego koloru tęczy. I tam było ładniej niż tu. Bo tam mnie jeszcze nie ma. A ty już tam jesteś.
A ta dziewczyna na zdjęciu tak ślicznie zasłaniała twarz dłońmi. I ręce jej się robiły takie ładne od tego, że jeszcze nie wie... Ja też tak może umiem układać palce. A dłonie miała takie delikatne. Nie powinny zajmować tyle miejsca. Są bardzo szczupłe. Bo między powinno być więcej niż... Między jest najładniej. Między przeczuwałeś miłość. Dłonie były długie. I włosy też miała długie. I obejmowały. A oczy niebieskie? Oczy nie mogą Ci zasłaniać jutra.
Ładnie jest mi z tym pytaniem? Do jasnoniebieskich dżinsów. Czy ładniej w milczeniu. Tylko nie mów, że to za mało. Mam jeszcze smutne oczy. Tylko muszę coś z nimi zrobić. Muszę mieć szczuplejszą twarz. Oczy będą wydawać się większe, bardziej smutne, ładniejsze. Nie mów, że to za mało. I z myślami coś zrobić.
Jeszcze nie umiem milczeć tak ładnie. Taka cisza, o którą ci chodzi. I tyle kawałeczków zbierać dla ciebie. Co jest za tamtym pocałunkiem. I tak cichutko aby cię tym wszystkim nie dotknąć zbyt mocno. Może nie powinnam podchodzić zbyt blisko. Gdy mało zjem i jestem głodna umiem tak powolutku sobie myśleć. Jakieś drzwi się otwierają i jestem zdziwiona.

Chciałam na podstawie tego napisać piosenkę i wyszło mi coś takiego:
Czy to już ona czy jeszcze ja
jedno lustro serca dwa
za ogromną taflą szkła
za okruchem wspomnień
jedno lustro serca dwa
gdzieś po drugiej stronie dnia
kocha nieprzytomnie

Chciałam przerobić jeszcze taki wiersz na piosenkę

Czas który się nie stanie
w smutnym lustrze się kołysze
jak niezapamiętany taniec
muzyka zaplątana w ciszę
na raz jesteś
na dwa Cię nie ma
na raz jesteś
na dwa...

I co o tym myślicie, tzn. o tych moich piosenkach?
Jeśli ktoś chciałby , mogę coś napisać amiqa@wp.pl

Ostatnio zmieniany: 24/04/2010 23:13
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Piotr Tutka (Użytkownik)
Nowy na forum
graphgraph
Odp: Prośba o ocenę piosenek 25/04/2010 22:23  
Cześć!

Nie jestem autorem tekstów, ale lubię poezję zaszytą w tekstach piosenek. Zawsze, ilekroć słucham nowej piosenki, uważnie przysłuchuję się temu, co autor chciał "mi" przekazać.

Moim skromnym zdaniem Twoje teksty (celowo nie użyłem słowa poezja, czy wiersz) pozbawione są przede wszystkim scenerii, która nadaje im sens rzeczywisty. Innymi słowy: poezja, to świat niedomówień, przenośni, subtelnych sugestii, które opatrzone oprawą w postaci scenariusza (spektakl) lub muzyki (piosenki), nadają taki, a nie inny sens każdemu wersowi.

Dlatego trudno jest cokolwiek powiedzieć na temat tego, czy dobrze piszesz i czy Twoje teksty "nadają się".

Jedno, co zauważyłem po przeczytaniu tych kilku strof, to fakt, że zbyt łatwo ulegasz kuszeniu łatwych rymów:

jedno lustro serca dwa
za ogromną taflą szkła

Rymy są jak grawitacja, której artysta powinien się trochę opierać, ale z drugiej strony, ów artysta nie może też oderwać się do końca, bo poleci w kosmos

I jeszcze jedna ważna rzecz - pisząc tekst do muzyki, musisz uważać na transakcentacje, które są w stanie zabić ducha całkiem dobrego przesłania (w wierszu).
Myślę, że dobrym sposobem na ćwiczenie jest dopisywanie nowych tekstów do starych, dobrych piosenek. Uważaj tylko na piosenki angielskie, ponieważ inaczej się pisze melodię do polskiego, a inaczej do angielskiego tekstu.

Pozdrawiam i życzę sukcesów!

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Abigal (Użytkownik)
Nowy na forum
graphgraph
Odp: Prośba o ocenę piosenek 27/04/2010 23:09  
Ale uważasz, że mam jakiś talent i moje teksty mają jakiś urok czy nie?

Piotr Tutka (Użytkownik)
Nowy na forum
graphgraph
Odp: Prośba o ocenę piosenek 29/04/2010 00:03  
Czy mają urok...? Nie wiem

Ale wiem coś innego! Mianowicie, że cokolwiek nie zapragniesz w życiu robić, to pierw musisz się tego nauczyć. I nie talent odgrywa tu główną rolę, a zdecydowanie pasja, miłość do dziedziny, zaangażowanie, oczytanie, no i najważniejsze: praca, praca i praca.

Innymi słowy - to, czy osiągniesz sukces (czytaj: zadowolenie) zależy wyłącznie od Ciebie. Nie wierz tym, którzy mówią, że nie masz talentu, ani (szczególnie) tym, co nazbyt zachwalają.

Jeśli chcesz być autorką teksów, to przede wszystkim pisz (twórz) je codziennie, aby ćwiczyć wyobraźnię. Jak mawiał Luis Buñuel: "wyobraźnia, to mięsień, który trzeba trenować".

Nota bene gorąco polecam wywiad z Jean-Claude Carrière'm w "Wyborczej" DF z dnia 8 kwietnia 2010, w którym jest opisana praca zawodowego artysty.

Pozdrawiam!

Ostatnio zmieniany: 29/04/2010 00:05
Do góry
Pobierz nagłówki ostatnich postów.